KLIK! KLIK!

My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, January 17, 2010

Resipi Laksa Johor



Kali ni teringin nak makan laksa Johor pulak..ada orang tanya nape asyik teringin je..ada apa2 ke?..dah berisi ke?...wahai kawan2 sekalian,...saya masih belum ada rezeki lagi...cuma sekarang ni teringin ni bukan sebab ber'isi' yek..cuma untuk saya mengisi perut aje...hehehe..lagipun masak2 ni boleh mengisi masa terluang saya di hari minggu aje...kalau hari bekerja tu kadang2 x sempat nak wat keje kat dapur tu ok...anyway,..kalau ada good news tu..jangan risau saya akan bagitau kat uolls okay...
Ni resipinya hasil apalagi kalau x dari men'google'..gambar pun daripada google image yek..nasib baik ada enjin carian ni..senang aje kan....actually dah pernah buat laksa Johor minta resipi dekat mak dulu...tapi lepas kawin x pernah buat lagi...dah lupa pulak nak wat macamana...hehehe



Laksa Johor





500 gm ikan tenggiri(rebus ambil isi)
150 gm udang kering (rendam -mesin)
sekeping isi ikan kurau kering (bakar mesin)
20 biji bawang kecil
20 tangkai cili kering
10 biji bawang putih
1 inci halia
2 senduk kari ikan (adabi)
10 keping asam keping
1 biji kelapa (kerisik)
1 biji kelapa (ambil santan 10 cawan)
5 batang serai
2 inci lengkuas (ketuk)
1 paket sphageti (rebus 10 minit)
50 sen taugeh
Daun selasih/kesom
Timun (buang isi/biji) racik halus
Limau kasturi
Lobak asin halus
Sambal belacan


Cara: 1. Cili kering, bawang kecil dan bawang putih,serai, udang kering hendaklah dimesin dan diasingkan.

2. 1/2 cawan minyak di masukkan kedalam periuk dan tumiskan cili mesin,diiukuti dengan bawang. biarkan garing sedikit.

3. Bancuh serbuk kari dengan air dan masukkan kedalam tumisan tadi dan diikuti dengan isi ikan, udang serai, asam keping, kerisik, santan, isi ikan keriang dan jangan lupa rasa garam dan gulanya secukup rasa.masak sehingga semuanya sebati.

Cadangan Hidangan: 10 ORANG
 Tambahan: Petua: Untuk lebih perisa sediakan semalaman baru dihidangkan.jika terlalu pekat campurkan denga air atau santan







No comments: