yeah...dapat resipi kuih yang paling saya suka....nak cuba..nak cuba...sebab selalu beli x cukup....pastu kadang2 terbeli yg x sedap...macam ntah apa2 aje rasanya...suka makan kuih ni especially masa bulan puasa...tapi saya x taulah mcmana nak buat bekas dia yg guna daun pandan tu...kalau buat pakai bekas puding yang kecik2 tu ok ker???okay2...ni resipinya..cuba jangan x cuba...
Bahan - bahan
Lapisan bawah:
30gm tepung Hoen Kwee
90gm gula
300ml air
6-8 biji sengkuang - dibersihkan dan dipotong dadu
Lapisan atas:
270ml santan
20gm gula
20gm tepung beras
secubit garam
Daun pandan atau bekas-bekas kecil sebagai acuan
Cara - cara
1. Masukkan semua bahan untuk lapisan atas kedalam periuk. Masak atas api perlahan, kacau hingga pekat.
2. Masukkan sengkuang, kacau rata dan masukkan kedalam acuan.
3. Masukkan semua bahan untuk lapisan atas, kacau atas api hingga pekat dan masukkan keatas lapisan pertama.
4. Biarkan sejuk dan hidang.
Saiz hidangan : 8 biji
Sumber resipi : mesra.net