KLIK! KLIK!

My Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, January 27, 2010

Rahsia Tarian Poco-Poco


Alhamdulillah kerana kita semua masih bernafas lagi dengan izinNya. Saya ingin berkongsi dengan rakan-rakan semua tentang tarian poco-poco yang sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat, umumnya masyarakat kita yang beragama Islam terutama ketika manghadiri kursus.

Sebenarnya tarian poco-poco ini berasal dari Filipina bukannya dari Indonesia. Ia ditarikan oleh masyarakat yang beragama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka. Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yang membentuk salib. Mungkin kita tidak perasan kerana kita suka mengikut-ikut sesuatu yang baru tanpa usul periksa.

Inilah cara musuh-musuh Islam mengenakan kita sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yang telah difatwakan haram kerana menyerupai agama Hindu. Cuma tarian poco-poco ini belum difatwakan haram lagi.

Marilah kita sama-sama fikirkan. Saya dulu pernah terfikir, kenapa tarian itu dimulakan daripada kiri? Dan apa jenis senaman ini? Relevankah tarian ini, yang kelihatan seperti tidak siuman? Saya menyeru kepada diri anda semua supaya mengambil inisiatif untuk tidak menarikan lagi tarian ini yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa kita sedar. Dan paling utama memohon keampunan daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini.

Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci tentang kesahihan perkara ini, asal usul dan kesannya kepada akidah umat Islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini, agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian dan keasyikkan menarikan tarian ini.

diambil dari:-
www.iluvislam.com
Dihantar Oleh: sweetnyedier
Editor: RosNiza Abdullah
ATTENTION


Bagi sesiapa yang merokok tu...especially ditujukan untuk my Hubby..hehe
[Fakta 1]
Percaya atau tak, merokok merupakan penyumbang kepada kes kebakaran sebanyak 25%.


[Fakta 2:]
Puntung rokok biasanyer dibuang merata-rata, kan? Kan ke tak pasal-pasal dah mencemarkan keadaan persekitaran.

Kalau yang rajin skit tu, lepas buang dipijaknya rokok tu. Nak matikan bara rokok tu kot.

Kalau yang tak berape nak rajin, diorang main buang jer. Tak toleh pun ader orang ke tidak kat belakang, kiri dan kanan.

Kalau yang tukang buang tu duk dalam kereta, silap haribulan boleh terkena kat mamat belakang yang tengah bawak motor. Kalau mamat tu pakai helmet yang ader visor, selamatlah skit. Dibuatnyer mamat tu tak pasang visor, sendiri mau ingatlah!


[Fakta 3]
Asap rokok pun dah mencemarkan udara. Bahaya tak bahayalah kalau asap tu ader lebih kurang 4000 bahan kimia beracun. Lebih parah lagi, 63 daripadanyer (sikit jer tu), boleh menyebabkan kanser!


[Fakta 4]
Negara kita dianggarkan rugi sebanyak RM20 billion setahun hanya kerana menanggung kos rawatan dan kehilangan produktiviti pesakit akibat merokok dan menghidu asap rokok.


Oooo...tak cukup ngeri lagi erk! Ni nak kasi up skit!!


[Fakta 5]
Kat Malaysia ni, merokok telah menyumbangkan lebih daripada 10 000 kematian dalam setahun. Nak tau apa sebabnyer?

- 30% disebabkan akibat menghidapi 10 jenis kanser.

- 50% kerana sakit jantung dan strok.

- 20% adalah daripada penyakit lain yang dihidapi akibat merokok!


[Fakta 6]
Statistik di seluruh dunia plak menunjukkan;

- 1 kematian akan berlaku dalam setiap 8 minit.

- Maknanya, dianggarkan lebih kurang 2.2 juta kematian berlaku dalam setahun.

Ni semuanyer penangan merokoklah!


[Fakta 7]
Hasil kajian yang dijalankan oleh United State Surgeon General, mereka telah membuktikan bahawa perokok lelaki akan meninggal 13 tahun lebih muda berbanding mereka yang tak merokok.

Walaupun ajal maut di tangan Maha Kuasa, seelok-eloknya kita berusaha menjaga kesihatan diri seperti yang telah diamanahkan olehNya.

Dengan menjaga kesihatan ni jugak, kita sebenarnya cuba berjimat dalam sesetengah perkara sebelum berdepan kemelesetan ekonomi kelak!
* TQ to jom-jimat blogspot.com..