Saya baru cuba makan tempoyak petai dengan ikan bilis....selama ni duduk Muar masa dengan family mak x pernah buat masakan tempoyak ke apa....saya banyak belajar makan yg x pernah mak masak bila dah kerja dan bercampur dengan orang negeri lain....kalau dulu mak x pernah masak ikan keli sebab mak x makan ikan keli, jadi dulu2 x pernah makan....so bila dulu dah duduk rumah sewa(zaman bujang), tengok member makan macam sedap je....bila saya makan memang sedap pun....samalah dengan situasi makan tempoyak....bila cuba sekali sedap....pastu nak lagi n lagiiiiii.........so tadi google resepi nak buat sambal tempoyak petai.....petang ni bali keje nak buat lah.....
bahan-bahan
3 papan petai dibelah dua.
3 sudu besar tempoyak.
9 biji cili api.
1/2 biji bawang besar.
1 genggam ikan bilis goreng.
3 sudu besar minyak.
1/2 cawan air
3 papan petai dibelah dua.
3 sudu besar tempoyak.
9 biji cili api.
1/2 biji bawang besar.
1 genggam ikan bilis goreng.
3 sudu besar minyak.
1/2 cawan air
cara-caranya:
tumbuk cili api dan bawang besar sampai lumat,masukan minyak 3 sudu besar biarkan minyak panas.Baru masukan bahan yg ditumbuk dan tempoyak,masak sampai pecah minyak.
bila dah pecah minyak masukan air,petai,garam,aji,gula secukup rasa.(kalau tempoyak kurang masam tambahkan dgn asam keping) kacau sebentar.akhir sekali masukan ikan bilis,gaulkan dan boleh tutupkan api.
ambik resepi dari sini :-)
1 comment:
tempoyak memnag sedap=)
Post a Comment